web 2.0

"Εξοικονομώ": Επιλεξιμότητα, Ωφελούμενοι, Κριτήρια (3)


Ερωτήσεις κι απαντήσεις πάνω στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ)...

Θέμα: Επιλεξιμότητα - Ωφελούμενοι - Κριτήρια (3)

21. Ερώτηση: Υπάρχουν προδιαγραφές για τα υλικά και έχει υπολογιστεί το ύψος των δαπανών;

Απάντηση: Οι ανώτατες τιμές μονάδας ανά εξειδικευμένη παρέμβαση είναι διαθέσιμες στον Οδηγό του προγράμματος. Τα δομικά υλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE.

Επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας όταν τα δομικά στοιχεία και οι επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις πληρούν, μετά τις παρεμβάσεις, τις ελάχιστες προδιαγραφές που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ σε συμφωνία και με τα οριζόμενα στις σχετικές Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟ ΤΕΕ). Ο ενεργειακός επιθεωρητής θέτει τις απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά των υλικών και συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

22. Ερώτηση: Τι συμπεριλαμβάνει το ανώτατο επιδοτούμενο ύψος δαπανών;

Απάντηση: Στο ανώτατο επιδοτούμενο ύψος δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση συμπεριλαμβάνονται τυχόν:

Πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της παρέμβασης όπως σκαλωσιές, επιχρίσματα, μικροεργασίες αποκατάστασης της εμφάνισης του στοιχείου στο οποίο έγινε η παρέμβαση, αποξηλώσεις/ καθαιρέσεις και αποκομιδή, σήτες, διαμόρφωση κλίσεων απορροής στο δώμα, υγρομόνωση, απαραίτητες εργασίες και επεμβάσεις για την ορθή λειτουργία/συμπεριφορά της θερμομόνωσης, απαραίτητες επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών) κ.λπ.

Το κόστος εργασίας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες, που, με βάση την κείμενη νομοθεσία (μη στεγασμένα επαγγέλματα), βαρύνουν τον Ωφελούμενο του Προγράμματος ως «κύριο του έργου». Επίσης περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα.

23. Ερώτηση: Τι θα γίνει σε περίπτωση που η προσφορά που θα φέρω υπερβαίνει τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης που αναφέρονται στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος;

Απάντηση: Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα προσαρμοστεί στα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών του προγράμματος και ο Ωφελούμενος θα πρέπει να καταβάλλει το επιπλέον κόστος.

24. Ερώτηση: Είναι απαραίτητο να προσκομιστούν οι προσφορές στις Τράπεζες κατά το στάδιο υποβολής αιτήσεων;

Απάντηση: Η προσκόμιση των προσφορών από προμηθευτές/ αναδόχους στην Τράπεζα δεν είναι υποχρεωτική. Υποχρεωτική είναι η καταγραφή των προσφορών στους πίνακες του Παραρτήματος VII. Εάν προσκομιστούν προσφορές, σε περίπτωση ασυμφωνίας των προσφορών και των ποσών βάσει προσφορών που είναι καταγεγραμμένες στους Πίνακες του Παραρτήματος VII λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που έχουν καταχωρηθεί στους ανωτέρω Πίνακες.

25. Ερώτηση: Υπάρχει πρόβλημα εάν τελικά φέρω παραστατικά δαπανών με διαφορετική τιμή από αυτή της προσφοράς που είχα επισυνάψει με την αίτησή μου και που είχε εγκριθεί;

Απάντηση: Σε περίπτωση που το κόστος, σε επίπεδο κατηγορίας δαπάνης, που αναγράφεται στα παραστατικά δαπανών υπερβαίνει το αρχικό επιλέξιμο κόστος τότε το επιπλέον κόστος θα πρέπει να καλυφθεί από τον πολίτη. Στην περίπτωση που το κόστος υπολείπεται του αρχικού επιλέξιμου κόστους ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός προσαρμόζεται στο κόστος που αναγράφεται στα παραστατικά δαπανών. Για διαχειριστικούς λόγους προτείνεται να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις κόστους μεταξύ των προσκομισθέντων προσφορών που έχουν κριθεί επιλέξιμες και των παραστατικών δαπανών.

26. Ερώτηση: Ποια η σκοπιμότητα επιδότησης των συγκριμένων τεχνολογιών και μέτρων;

Απάντηση: Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως στη θερμομόνωση του κτηρίου και το σύστημα θέρμανσης έχουν επιλεγεί ως οι πλέον ωφέλιμες για τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Αποτελούν τις πρώτες και πλέον αποδοτικές επιλογές στην κλίμακα αξιολόγησης των τεχνολογιών εξοικονόμησης στον κτηριακό τομέα χωρίς ασφαλώς να υποβαθμίζεται και η σχετική σημασία των άλλων τεχνολογιών που δεν επιδοτούνται.

27. Ερ: Μπορεί να δηλωθεί αλλαγή χρήσης κτηρίου με υπεύθυνη δήλωση;

Απάντηση: Ναι για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. Αποκτήθηκε για πρώτη φορά δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή/και ψιλής κυριότητας ή/και επικαρπίας του ακινήτου μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Παραρτήματος ΙV-Δ)

B. Μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακίνητου (Έντυπο Παραρτήματος IV-E)

28. Ερώτηση: Εάν η πλήρης κυριότητα ανήκει σε άτομο που δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (ανήλικο ή άτομα που δεν έχουν «σώας τας φρένας»), ποια διαδικασία ακολουθείται; Στην περίπτωση αυτή, αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα από εκπρόσωπο ανηλίκου θα γινόταν δεκτή από το Πρόγραμμα;

Απάντηση: Το Πρόγραμμα δεν αλλάζει διαδικασίες που ορίζονται από το νόμο. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τη συνήθη διαδικασία , που ορίζεται στο νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας), εφαρμοζομένων των διατάξεων περί γονικής μέριμνας, επιτροπείας ανηλίκου και δικαστικής συμπαράστασης (στερητικής και επικουρικής). Η αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που συμπεριλαμβάνουν τα ιδιοκτησιακά στοιχεία του «ατόμου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου».

Για την κατάταξη του «άτομου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου» στις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου. Στην περίπτωση που το «άτομο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου», υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ο νόμιμος εκπρόσωπος υποβάλλει ως δικαιολογητικά τις φορολογικές δηλώσεις αυτού του ατόμου, οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη του «ατόμου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου», στις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων.

29. Ερώτηση: Σε περιπτώσεις που κάποιος εκ των συγκύριων δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (είναι ανήλικος ή δεν έχει σώας τας φρένας), είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του και πώς πιστοποιείται αυτή;

Απάντηση: Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του και αυτή θα δοθεί από τον νόμιμο εκπρόσωπο , όπως ορίζεται στο νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας), εφαρμοζομένων των διατάξεων περί γονικής μέριμνας, επιτροπείας ανηλίκου και δικαστικής συμπαράστασης (στερητικής και επικουρικής).

30. Ερώτηση: Περιπτώσεις όπου αποκτήθηκε πρόσφατα ένα ακίνητο (π.χ. δωρεά, αγορά κ.λ.π.) και αποτελεί κατοικία του δικαιούχου αλλά δεν έχει δηλωθεί στο Ε1, θα μπορούσε να προσκομισθεί ο σχετικός τίτλος ιδιοκτησίας και να το ελέγξει η Τράπεζα;

Απάντηση: Στην περίπτωση που το ακίνητο αποκτήθηκε πρόσφατα, προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη (Παράρτημα IV-Δ) που αναγράφει «Απέκτησα το δικαίωμα πλήρους κυριότητας / ψιλής κυριότητας / επικαρπίας) του ακινήτου μετά την πλέον πρόσφατη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Χρησιμοποιείται/ ενοικιάζεται το ακίνητο ως κατοικία». Παράλληλα προσκομίζεται ο εν λόγω τίτλος ιδιοκτησίας καθώς και το πιστοποιητικό μετεγγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* "Εξοικονομώ": Επιλεξιμότητα - Ωφελούμενοι - Κριτήρια (1)
* "Εξοικονομώ": Επιλεξιμότητα - Ωφελούμενοι - Κριτήρια (2)

0 Απορίες:

Δημοσίευση σχολίου

 
ABOUT US | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ | ΕΡΓΑ | "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ" ΛΕΞΙΚΟ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

PHOS SOLutions. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΖΥΜΒΡΑΚΑΚΗΔΩΝ 157, ΧΑΝΙΑ-ΚΡΗΤΗ. Τηλ./fax: 28210 40178.

Εγκατάσταση προτύπου και Επιμέλεια...